0% VAT Available

Ms O’Neil, Adel, Leeds, West Yorkshire – a wet floor conversion where the pro’s to a safer & more practical adaptation far outweighed the downfalls of a less stylish & functional design.

6 March 2017

Problem:

Ms O’Neil lived in a ground floor apartment whereby her property occupied an averagely, albeit awkward, sized 3 piece bathroom suite; consisting of a bath, basin & WC, and a separate water closet in another part of her home. The main problem Ms O’Neil faced was the issue of being able to get in and out of the bath safely, due to the upper body strength required to her pull herself up and out of the water and the balance that this required in a wet and dangerous environment.


Solution:

Having struggled with the existing bathroom for a while Ms O’Neil was well educated in terms of possible solutions having conducted extensive research with her son on what adaptations would best suite her individual wants, needs and personal preferences.

Meticulous in planning and execution Ms O’Neil and her Son had come up with a design idea of their own which they wanted to run by More Ability Surveyor & Designer, Andy. Primarily removing the existing WC completely and relocating the basin the main adaptation came in the form of incorporating a level access, wet floor shower in place of the existing bath – a 3D design of the concept can be seen below.

Design 1 – Ms O’Neil & Son


Although stylish and aspirational in look and feel Andy was concerned over the space and accessibility of the shower area, which as designed above, left minimal room to manoeuvre when in use. In order to fully future proof the bathroom for all eventualities Andy proposed amendments to the initial design concept, with rational reasons to justify his thoughts – a 3D design of the concept can be seen below.

Design 2 - More Ability Surveyor & Designer; Andy.


Outcome:

Time spent discussing preferences and accessing all possibilities during the design stage was time very well spent. The newly refurbished bathroom to wet floor shower conversion not only featured a larger than average shower area for ease of access and use but also a complete relocation of the main fixtures and fittings to make the most of the awkwardly shaped room.

Although not as aesthetically pleasing as Ms O’Neil & her Son’s design, as a result of replacing the glass shower screen with a curtain enclosure, the pro’s to a safer and more practical adaptation far outweighed the downfalls of a more stylish and less functional design.

What Ms O'Neil said about more ability:

“Delighted with the finished product. Joe Griffin was exceptional.”

Share this Post